Articulațiile sunt punctele din corp care fac legătura dintre oase. Alături de structurile care le înconjoară, articulațiile ne permit să îndoim coatele, genunchii, spatele, să ne mișcăm șoldurile și degetele. Ele conțin o diversitate de țesuturi conjunctive fibroase: ligamentele conectează oasele între ele, tendoanele conectează mușchii de oase, în timp ce cartilajele sunt țesuturi elastice cele protejează îmbinările osoase la nivelul articulațiilor. Înaintarea în vârstă sau ridicarea de greutăți în exces pot afecta aceste cartilaje, producând efecte negative asupra articulațiilor.
Pe măsură ce îmbătrânim, a avea articulații sănătoase este esențial pentru a ne menține mobili și flexibili. Chiar dacă nu vom reuși întotdeauna să evităm leziunile articulare, putem include în stilul nostru de viață câteva obiceiuri prin care să ne asigurăm că vom avea parte de articulații sănătoase pe termen lung.
Află mai departe câteva sfaturi pentru a avea articulații sănătoase!
1. Mișcare. Menține-te în formă
Mișcarea ajută la menținerea unor articulații sănătoase și flexibile. Pe parcursul zilei, încearcă să fii cât mai activ și să nu stai în aceeași poziție prea mult timp. Activitățile fizice cu impact redus, precum plimbările, înotul, mersul pe bicicletă sau stretching-ul, te vor ajuta să rămâi în formă. Începe fiecare exercițiu fizic cu încălzire și ai grijă să mărești treptat intensitatea exercițiilor fizice, pentru a-ți proteja articulațiile.
2. Păstrează o greutate optimă
Greutatea în exces pune presiune asupra genunchilor, șoldurilor și spatelui. Fiecare jumătate de kilogram în plus adaugă o presiune suplimentară de aproape două kilograme asupra articulațiilor, potrivit Fundației Americane pentru Artrită, arată forthealthcare.com. E important să menții o greutate optimă, pentru a limita presiunea asupra articulațiilor și a preveni deteriorarea acestora.
3. Menține o postură corectă
Pentru articulații sănătoase, menține o postură corporală corectă! Atunci când facem mișcări repetitive sau când ridicăm ori transportăm obiecte grele, trebuie să ținem cont de postură. Fie că stăm jos, la birou, sau în picioare, trebuie să menținem spatele drept, pentru a proteja articulațiile.
5. Mănâncă sănătos!
Alimentația corectă este benefică pentru articulații, deoarece contribuie la fortificarea oaselor și a mușchilor. Consumă alimente care îți vor furniza necesarul zilnic de calciu: lactate, broccoli, kale, curmale, lapte de soia sau de migdale. Pentru oase și articulații sănătoase, este recomandată și vitamina D, deoarece aceasta ajută organismul să absoarbă calciul din alimentele consumate.
6. Hidratează-te corespunzător
Apa este de asemenea importantă pentru a avea articulații sănătoase. Dacă nu ne hidratăm corespunzător, corpul este nevoit să extragă apă din cartilaje, ceea ce poate avea un efect negativ asupra articulațiilor, arată https://www.heinens.com.
7. Odihnește-te suficient
În timpul somnului, sunt eliberați hormoni responsabili de recuperarea micilor leziuni musculare cauzate de efortul din timpul zilei. Fără odihnă suficientă, acest proces de recuperare este afectat și, drept urmare, te poți confrunta cu inflamație și durere articulară pentru o perioadă mai lungă. Potrivit recomandărilor specialiștilor, timpul de odihnă recomandat adulților este de cel puțin 7 ore pe noapte.
8. Întărește-ți musculatura pentru a avea articulații sănătoase
Mușchii puternici susțin articulațiile. Cu cât musculatura este mai dezvoltată, cu atât presiunea pe articulații va fi mai mică. Antrenamentele cu greutăți te vor ajuta să îți dezvolți musculatura, iar astfel articulațiile nu vor mai trebui să facă un efort suplimentar. Un trainer specializat îți poate recomanda un set de exerciții recomandate pentru articulații sănătoase și flexibile.
De asemenea, pentru menținerea sănătății și flexibilității articulațiilor, îți recomandăm ArtroStop.
Surse:
https://www.forthealthcare.com/5-things-you-can-do-to-keep-your-joints-healthy/
https://www.webmd.com/arthritis/caring-your-joints#091e9c5e8023e64f-1-2
https://www.heinens.com/stories/6-tips-for-healthy-joints/)